Marrekrite
Varen

Vervangen van voorzieningen en ontwikkelingen

06/12/2017

Marrekrite werkt momenteel aan de volledige vervanging van een aantal belangrijke aanleglocaties. Zo wordt de helft van de SN 64, beter bekend als “het Jouster Sluske”, compleet herbouwd. Dit geldt ook voor de helft van De Kaai (SN 58), en het eilandje SL 01 aan de noorwestkant van de Grutte Brekken.

Tenslotte, en dat is misschien wel het belangrijkste werk, worden alle ligplaatsen aan de Hemmen herbouwd. Na de volledige herinrichting van de Hemmen in samenwerking met Wetterskip in de afgelopen jaren, zijn hier nu dus ook de damwanden aan de beurt. Daarmee zijn we voor de start van het seizoen 2018 helemaal klaar met onze werkzaamheden, op het groenonderhoud na natuurlijk. Het maaien en snoeien blijft altijd doorgaan. Met de forse ingrepen van de afgelopen jaren hebben wij er alle vertrouwen in dat De Hemmen tot de top 5 van onze meest geliefde plekken zal blijven behoren.

Los van deze werken aan vooral damwanden, worden er in een aantal kleinere werken her en der ook nog steigers herbouwd. Het betreft diverse plekken, zoals op de Saltpoel in de buurt van Adam en Eva, in de Langstaartenpoelen en in de Wide Geau.

U kent onze KLP-steigers inmiddels al ruim een decennium. Leuk is wellicht te vermelden dat de steigerdekken tegenwoordig in delen van 4 meter volledig in de fabriek van Lankhorst in Sneek door een ploeg SW-ers in elkaar worden gezet. De aannemers hoeven het bouwpakket alleen nog maar terplekke aan de palen te hangen. Door deze moderne prefab-aanpak staat een gemiddelde steiger al binnen enkele dagen en voorkomen we dat er allerlei afval (zaagsel, snippers en krullen) in het water terecht komt. Ook aardig is om te vermelden dat de steigerdekken zowel in de lengte als in de breedte zijn voorgespannen, dus licht geboden zijn. Hiermee voorkomen we doorhangen, want zoals de aannemers altijd zeggen: “vlak is hol en bol is vlak!”

Nieuws

Technische problemen milieuboot

15/07/2021

Helaas kampt de milieuboot van Marrekrite momenteel met technische problemen. De komende dagen zullen wij deze laten repareren, maar daardoor zal de boot enkele dagen uit de vaart zijn. Het legen van de containers zal daardoor wat langer op zich laten wachten dan normaal, waardoor sommige containers vol kunnen raken. Als u hierdoor een volle container aantreft, wilt u uw afval er dan niet naast zetten, maar meenemen naar een container waar nog wel plek is? Zo voorkomen we dat er afval in de natuur terecht komt of ongedierte aangetrokken wordt. Wij streven ernaar zo snel mogelijk weer te kunnen varen. Onze excuses voor het ongemak. Foto: © @770ONJ

Buitenmuseum op It Eilân in de Alde Feanen

09/07/2021

Aan onze ligplaats aan de Janssleat, de PR50 bij Goëngahuizen, is de komende tijd één plekje gereserveerd voor bezoekers aan het buitenmuseum op It Eilân. It Fryske Gea heeft hier een tijdelijke tentoonstelling gemaakt over Roelof Horreüs de Haas en zijn zoon Hans, die in de Tweede Wereldoorlog ondergedoken waren in de Alde Feanen. Kijk- en luisterroute Roelof de Haas vond samen met zijn twee zonen, Gerard (12) en Hans (8) onderdak bij boerderij Heach Hiem. Roelof de Haas heeft deze tijd nauwkeurig vastgelegd in aantekeningen maar ook in foto’s. Het landschap, het boerenleven maar ook de belevenissen van de kinderen die zich vrij waanden tijdens het spelen in de natuur. Langs het Kuierpaad, zijn tien plekken ingericht met foto’s die Roelof heeft genomen tijdens hun verblijf op boerderij Heach Hiem. Op elke plek is ook te horen hoe Hans Horreüs de Haas (inmiddels 85 jaar), de onderduik destijds als…