Marrekrite
Varen

Baggerwerkzaamheden ligplaatsen Joustersluis

31/01/2019

Al vele  jaren is de locatie tegenover de Joustersluis een favoriete ligplaats voor veel watersporters. Om die reden doet Marrekrite er alles aan om deze locatie in goede staat en goed bereikbaar te houden. In 2018 hebben we reeds een deel van de damwanden vervangen en een paar oude oploopjes weggehaald. Om de ligplaatsen bereikbaar te houden, starten we de komende weken met het baggeren van de ligplaatsen. Vanaf Pasen zijn de ligplaatsen weer het hele seizoen bereikbaar.

Baggeren

De baggerwerkzaamheden duren tot uiterlijk 19 april en zijn dus voor het Paasweekend afgerond. De betreffende ligplaatsen (SN64a tot en met SN64d) zijn in deze periode niet bereikbaar. Van het baggeren zult u dus geen overlast ervaren.

Uit oogpunt van werk met werk worden in deze periode tevens de ligplaatsen aan de Kaai (SN58) gebaggerd, zodat ook deze weer goed bereikbaar zijn.

Baggerdepot

Omdat het baggeren betaald wordt met gemeenschapsgeld, hebben we eerst onderzoek gedaan naar de meest efficiënte werkwijze. Baggeren is erg duur, financieel is de enig haalbare oplossing om de bagger in een depot op de wal te storten. De komende twee weken wordt het depot gereed gemaakt voor gebruik. Dit houdt in dat de aannemer onder andere de ringdijk aanbrengt. Aansluitend wordt gestart met het baggerwerk. Het baggerdepot blijft tijdens het seizoen liggen, omdat we in bet najaar weer verder gaan met het opwaarderen van deze locatie. Het depot wordt afgesloten met een hekwerk en voorzien van waarschuwingsborden.

In de periode van 19 april tot en met 1 oktober 2019 mag de aannemer, met goedkeuring van de directie, op werkdagen tussen 09:30 en 17:00 uur werken aan het depot. De aannemer zal de baggerspecie een aantal keer omzetten om het indrogen van de baggerspecie te bevorderen.

In de periode rond Pasen, de meivakantie, Hemelvaart en de landelijke schoolvakanties wordt er niet gewerkt aan het depot.

We realiseren ons terdege dat dit niet de meest ideale oplossing is voor de watersporters die van deze locatie gebruik maken.

Inpassing in het landschap

Zodra alle werkzaamheden achter de rug zijn en de baggerspecie voldoende is ingedroogd, zullen we het depot omvormen tot een glooiend en parkachtig landschap. Zo creëren we hier weer een mooie en prettige ligplaatslocatie met een natuurlijke en afwisselende begroeiing van diverse soorten bomen en struiken, passend in het landschap.

Wij hopen dat u begrip heeft voor de werkzaamheden en zullen er alles aan doen om de overlast  voor de watersport zo veel mogelijk te beperken.
Indien u vragen heeft over deze specifieke werkzaamheden kunt u altijd even contact met ons opnemen.

Overzichtsfoto werkzaamheden Joustersluis

Nieuws

Primeur: brugbediening per app

29/03/2021

Watersporters kunnen vanaf dit vaarseizoen bij 16 bruggen in Fryslân een brugopening aanvragen met de app Watersport. Deze service is een primeur in Nederland. Gedeputeerde Avine Fokkens–Kelder lanceerde vandaag in Langweer de vernieuwde app en opende daarmee het vaarseizoen 2021. Aanvragen brugopening Het watersportseizoen is zaterdag 27 maart van start gegaan. Dat betekent dat brugwachters zeven dagen per week bruggen en sluizen bedienen. Het aanvragen van een brugopening kan met een marifoon of met een druk op de aanmeldknop bij de brug. In Fryslân is het vanaf vandaag bij 16 bruggen ook mogelijk dat via de app Watersport te doen[1]. “Ik ben trots dat dit mogelijk is in onze watersportprovincie. Voor iedereen die hier vaart is deze digitale aanmeldknop een handige aanvulling op onze service”, zegt gedeputeerde Avine Fokkens-Kelder. De 16 bruggen zijn aangesloten op de bedienlocatie in Leeuwarden, it Swettehûs. Op termijn zal it Swettehûs 40 bruggen bedienen. Het…

Bewuste materiaalkeuzes

02/02/2021

Plasticsoup Afgelopen maand heeft Plastic Soup Foundation een artikel gepubliceerd waarbij het overheidsinstanties oproept om niet-functioneel worteldoek op te ruimen. Marrekrite steunt deze oproep en is zelf erg terughoudend in het gebruik van kunststof weefsels. Kunststof weefsels worden in de waterbouw voornamelijk toegepast onder stortsteen en achter nieuwe damwanden. Biologisch afbreekbaar Om stortstenen oevers te beschermen, passen we hoofdzakelijk biologisch afbreekbaar doek toe. Dit doek is gemaakt van kokosvezels. De vezels vergaan binnen een aantal jaar waarna de vegetatie de functie van het doek overneemt. Nadeel van dit doek is dat we het alleen kunnen toepassen op de windluwe locaties. Toepassen van kunststof Op locaties die vol op de wind staan, bijvoorbeeld golfbrekers of stortsteenoevers aan het meer, passen we kunststof weefsels toe. Het doel van deze weefsels is om uitspoeling te voorkomen. Echter, door de oevers slim te ontwerpen beperken we het gebruik tot een minimum. Met een andere…