Marrekrite
Marrekrite

Onderhoud schepen

02/04/2019

Marrekrite beschikt over een eigen vloot van vier schepen, de MK1 tot en met MK4. De MK 1, MK2 en MK3 zijn voormalige vaartuigen van RWS of gerelateerde organisaties. Deze schepen zijn door Marrekrite tweedehands uit de markt gekocht en ze worden door ons aangepast en langzaamaan weer helemaal bij de tijd gebracht. ‘Duurzaam inzetbaar’ noemen wij dat met een knipoog.

Afgelopen winter heeft onze buitendienst groot onderhoud aan de schepen verricht. Marrekrite is er trots op dat we de meeste van dit soort verbouwingen aan onze schepen met onze eigen mensen kunnen uitvoeren. Dit is het gevolg van het feit dat onze technisch medewerker een verleden heeft als scheepsbouwer. Hiermee hebben de mannen van onze buitenploeg in de winter mooie klussen en hoeven we geen kosten te maken aan bouwwerkzaamheden op werven. Zoals u van ons gewend bent, vinden wij het een uitdaging om zo efficiënt mogelijk met de aan ons beschikbaar gestelde algemene middelen om te gaan. Tenslotte gaat het om belastinggeld van ons allemaal.

Voor de start van het seizoen zijn de schepen weer inzetbaar. Komende winter pakken we het resterende verbouw- en onderhoudswerk weer op.

MK 2

Onze milieuboot (vuilnisboot) MK 2 heeft deze winter een grote opknapbeurt gehad. Er zijn veel technische verbeteringen en vernieuwingen aangebracht, met als grootste klapper een compleet nieuwe perscontainer. Zo kunnen we de komende jaren alle containers weer zonder zorgen legen.

MK 3

Ook de maaiboot MK 3 is door onze technische medewerkers Emile en Theo stevig onder handen genomen. Met name de stuurinrichting is verbeterd. Ook is er een scheg aan de kop van het schip gekomen, waardoor de wendbaarheid flink is verbeterd. Door plaatsing van de scheg is het schip koersvast geworden en is de draaicirkel enorm verkleind.

MK 4

Sinds afgelopen november ligt de MK 4 (maaiboot 2) op de werf bij Haarsma in Haskerdijken. Door onze collega’s Marten en René is de opbouw volledig gestript, geschuurd en weer in de verf gezet. Ook worden er enkele technische aanpassingen gedaan. Voor 1 april is de boot weer vaarklaar.

Nieuws

Technische problemen milieuboot

15/07/2021

Helaas kampt de milieuboot van Marrekrite momenteel met technische problemen. De komende dagen zullen wij deze laten repareren, maar daardoor zal de boot enkele dagen uit de vaart zijn. Het legen van de containers zal daardoor wat langer op zich laten wachten dan normaal, waardoor sommige containers vol kunnen raken. Als u hierdoor een volle container aantreft, wilt u uw afval er dan niet naast zetten, maar meenemen naar een container waar nog wel plek is? Zo voorkomen we dat er afval in de natuur terecht komt of ongedierte aangetrokken wordt. Wij streven ernaar zo snel mogelijk weer te kunnen varen. Onze excuses voor het ongemak. Foto: © @770ONJ

Buitenmuseum op It Eilân in de Alde Feanen

09/07/2021

Aan onze ligplaats aan de Janssleat, de PR50 bij Goëngahuizen, is de komende tijd één plekje gereserveerd voor bezoekers aan het buitenmuseum op It Eilân. It Fryske Gea heeft hier een tijdelijke tentoonstelling gemaakt over Roelof Horreüs de Haas en zijn zoon Hans, die in de Tweede Wereldoorlog ondergedoken waren in de Alde Feanen. Kijk- en luisterroute Roelof de Haas vond samen met zijn twee zonen, Gerard (12) en Hans (8) onderdak bij boerderij Heach Hiem. Roelof de Haas heeft deze tijd nauwkeurig vastgelegd in aantekeningen maar ook in foto’s. Het landschap, het boerenleven maar ook de belevenissen van de kinderen die zich vrij waanden tijdens het spelen in de natuur. Langs het Kuierpaad, zijn tien plekken ingericht met foto’s die Roelof heeft genomen tijdens hun verblijf op boerderij Heach Hiem. Op elke plek is ook te horen hoe Hans Horreüs de Haas (inmiddels 85 jaar), de onderduik destijds als…