Marrekrite
Marrekrite

Onderhoud schepen

02/04/2019

Marrekrite beschikt over een eigen vloot van vier schepen, de MK1 tot en met MK4. De MK 1, MK2 en MK3 zijn voormalige vaartuigen van RWS of gerelateerde organisaties. Deze schepen zijn door Marrekrite tweedehands uit de markt gekocht en ze worden door ons aangepast en langzaamaan weer helemaal bij de tijd gebracht. ‘Duurzaam inzetbaar’ noemen wij dat met een knipoog.

Afgelopen winter heeft onze buitendienst groot onderhoud aan de schepen verricht. Marrekrite is er trots op dat we de meeste van dit soort verbouwingen aan onze schepen met onze eigen mensen kunnen uitvoeren. Dit is het gevolg van het feit dat onze technisch medewerker een verleden heeft als scheepsbouwer. Hiermee hebben de mannen van onze buitenploeg in de winter mooie klussen en hoeven we geen kosten te maken aan bouwwerkzaamheden op werven. Zoals u van ons gewend bent, vinden wij het een uitdaging om zo efficiënt mogelijk met de aan ons beschikbaar gestelde algemene middelen om te gaan. Tenslotte gaat het om belastinggeld van ons allemaal.

Voor de start van het seizoen zijn de schepen weer inzetbaar. Komende winter pakken we het resterende verbouw- en onderhoudswerk weer op.

MK 2

Onze milieuboot (vuilnisboot) MK 2 heeft deze winter een grote opknapbeurt gehad. Er zijn veel technische verbeteringen en vernieuwingen aangebracht, met als grootste klapper een compleet nieuwe perscontainer. Zo kunnen we de komende jaren alle containers weer zonder zorgen legen.

MK 3

Ook de maaiboot MK 3 is door onze technische medewerkers Emile en Theo stevig onder handen genomen. Met name de stuurinrichting is verbeterd. Ook is er een scheg aan de kop van het schip gekomen, waardoor de wendbaarheid flink is verbeterd. Door plaatsing van de scheg is het schip koersvast geworden en is de draaicirkel enorm verkleind.

MK 4

Sinds afgelopen november ligt de MK 4 (maaiboot 2) op de werf bij Haarsma in Haskerdijken. Door onze collega’s Marten en René is de opbouw volledig gestript, geschuurd en weer in de verf gezet. Ook worden er enkele technische aanpassingen gedaan. Voor 1 april is de boot weer vaarklaar.

Nieuws

Nieuwe ligplaatsen: de Roospôlen

21/05/2019

Vanaf nu kunt u gebruik maken van onze ligplaatsen op drie gloednieuwe eilandjes in het Snitsermar: de Roospôlen in het Snitsermar zijn opgeleverd. Net als de eerder herbouwde Tryntsje Pôle (iets verder naar het oosten), gaat het om voormalige eilandjes die verdwenen zijn door jaarlijkse afslag. Met de drie Roospôlen en Tryntsje Pôle heeft u de keuze uit vier prachtige nieuwe, beschutte ligplaatsen aan de noordwestoever van het Snitsermar. In totaal gaat het om circa 400 meter aan aanlegcapaciteit, met bovendien per eiland ook een speciale kanovoorziening. Vanaf de eilanden kijkt u prachtig het meer over.

Maarten van der Weijden opent zwemseizoen bij It Húske

17/05/2019

Vrijdag 17 mei hebben zwemkampioen Maarten van der Weijden en Gedeputeerde Sietske Poepjes samen met leerlingen van de Mienskipsskoalle De Legeaën uit Gau/Sibrandabuorren het zwemseizoen geopend. Dat deden ze door vanaf It Húske te water te gaan en een stuk te zwemmen. It Húske was voor de gelegenheid afgemeerd bij recreatiegebied De Potten in Offingawier. Samen zwemmen in schoon water! Het is belangrijk dat het Friese zwemwater schoon is en blijft. Provincie Fryslân en Wetterskip Fryslân zetten zich hiervoor in. Marrekrite helpt hieraan mee met It Húske, een drijvend vuilwaterstation mét toilet voor de watersport. De Húskes zijn zeer innovatieve, drijvende zuiveringsinstallaties. De drie Húskes zijn compleet autonoom en zelfvoorzienend. Het vuilwater wordt via biologische processen en microfiltrage zodanig gereinigd, dat we – met toestemming van Wetterskip Fryslân – het gereinigde water aan de achterkant van de Húskes direct op het oppervlaktewater mogen lozen. U kunt als watersporter meehelpen aan het…