Marrekrite
Fietsen

Friesland scoort een 8,3 volgens recreatieve fietsers

08/04/2022

Recreatieve fietsers stappen vaker op de pedalen dan vijf jaar geleden en oordelen gunstiger over de fietsmogelijkheden in eigen land. Dat blijkt uit een onderzoek dat de ANWB heeft laten uitvoeren onder 9156 fietsers. De resultaten zijn uitgesplitst naar provincie.

De recreatieve fietsmogelijkheden in Friesland worden gewaardeerd met een 8,3, dat is iets hoger dan het landelijk gemiddelde (8,2) en goed voor een mooie 3e plek.

Het knooppuntnetwerk wordt door 67% van de fietsers gebruikt tijdens de fietstocht. Bijna de helft (48%) kijkt daarbij ook op de infopanelen. 18% gebruikt papieren knooppuntkaarten of routeboekjes. Opvallend is dat fietsers in Friesland steeds vaker starten vanaf een parkeerplaats, zoals een Toeristisch Overstappunt (TOP).

Het e-bike gebruik ligt in Friesland flink hoger dan gemiddeld: 58% tegenover 52% landelijk. In 2016 was dit nog maar 35%, dus er sprake van een sterke groei. Belangrijk om rekening mee te houden bij het onderhoud en aanleg van fietspaden. Fietsers storen zich met name aan de veiligheid en het comfort van de fietspaden, met name aan te smalle paden, en aan de drukte en type weggebruikers op hun route. Ook missen ze plekken om te pauzeren, zoals picknickbankjes, maar ook openbare toiletten. Wel lijkt dat te verbeteren, in 2016 had 42% behoefte aan meer pauzeplekken, nu is dat nog 30%.

Het ANWB onderzoek is tevens onderdeel van de Kwaliteitsmonitor Fietsregio’s van het Landelijk Fietsplatform. Bij deze monitor wordt daarnaast ook gekeken hoe het beheer en onderhoud van de fietspaden en het fietsknooppuntnetwerk geregeld is. Sinds 2015 wordt Friesland in de Kwaliteitsmonitor als beste beoordeeld met 5 sterren. In juni worden de resultaten van de nieuwste monitor bekend gemaakt.

Zie ook de infographic over recreatief fietsen in Friesland. De landelijke cijfers zijn hier te vinden.